CONCEPT ILLUSTRATION
ABOUT
Diverse opdrachten uit de opleiding Concept Illustratie aan de Venster Academie Utrecht, onder begeleiding van de bekende illustrator Aad Goudappel.
CATEGORY
Concept illustratie

E-comm rollercoaster
Opdracht
Een 1 pags-illustratie voor een verhaal over discounters in een magazine voor retailers.
Dilemma
Winkel vs online shop.
Het artikel
Retailers in het onderste segment van de markt hebben e-commerce lang links laten liggen. De hoge (logistieke) kosten die erbij komen kijken zouden niet te rijmen zijn met de lage prijzen voor de producten. Mede onder invloed van corona is nu toch echt een verschuiving zichtbaar. Action en Wibra zetten hun eerste stappen op online vlak. Zeeman geeft aan er veel meer in te willen investeren en wordt in steeds meer landen online actief. Primark is hardnekkerig en blijft het vooralsnog zonder webshop doen.
De vraag
Hoe kijken discounters die hun eerste online stappen zetten nu tegen de dilemma's aan? Zien ze hun webwinkel ooit winstgevend worden? Zo ja, hoe dan? Zo nee, wat betekent dat voor de continuiteit van de business.
Hoe kijken zij naar de toekomst van e-com binnen hun bedrijf? Wordt het een volwaardig onderdeel van de omzet of blijft het iets voor 'erbij'? En gaan de prijzen straks omhoog? En wat betekent dat dan weer voor je concurrentiepositie?
Concept
In mijn illustratie visualiseer ik het dilemma van retailers die overwegen om te investeren in e-commerce. E-com is voor hen letterlijk een rollercoaster, vol onzekerheden en risico’s. De retailer staat centraal, met zijn gezicht als een achtbaan om de spanning van deze beslissing te benadrukken. De achtbaan symboliseert de turbulente reis die gepaard gaat met online uitbreiding, waarbij de karretjes zijn vervangen door winkelwagentjes en de mond als een 'buy-now' knop fungeert. Het beeld benadrukt de constante keuze tussen risico en beloning, en de vraag of de investering in e-commerce daadwerkelijk winst zal opleveren. Het gaat erom op het juiste moment in te stappen.

(On)gezonde eetomgeving
Opdracht
Een illustratie voor een artikel in een gemeentelijk blad over een gezonde eetomgeving.
Probleem
De helft van de Nederlandsers heeft overgewicht, kinderen eten ongezonder dan voorheen en bewegen met z'n allen veel te weinig. Aan de overheid, en de gemeente in het bijzonder, de schone taak om te zorgen voor een gezonde eetomgeving. Gemakkelijk is dat niet, blijkt uit een gesprek met Petra Verhoef, directeur vsan het Voedingscentrum. "Gemeenten voelen de urgentie, maar het is een lastige opgave'.
De vraag
Hoe maak je mensen voedselvaardiger en hoe zorg je voor een gezonde eetomgeving?
Het artikel
Gemeenten hebben de taak om inwoners te beschermen tegen een ongezonde leefomgeving. 'Uit onderzoek blijkt dat we per dag zo'n 200 voedselkeuzes maken. Dat doen we vrijwel op de automatische piloot.
We eten dagelijks heel veel wat we niet nodig hebben. Zoet, zout en vet vinden we evolutionair lekker, dat voedsel is moeilijk te weerstaan.' Gemeente proberen mensen voedselvaardig te maken, zodat ze weten hoe voedsel geproduceerd wordt dat goed is voor jezelf en het klimaat. De andere kant is zorgen voor een gezond en duurzaam aanbod. Discussies over eten gaat vaak gepaard met hevige emoties, zeker als de overheid zich ermee bemoeit. Door rustig en neutraal te communiceren over wat duurzame en gezonde keuzes zijn lukt het hopelijk iedereen mee te krijgen in een transitie naar een gezondere eetomgeving.
Concept
Met mijn illustratie van de donut versus de ananas wil ik de verleiding van ongezonde keuzes visualiseren. De donut vertegenwoordigt de verleiding van suiker en vet, terwijl de ananas de gezondere, verantwoorde keuze symboliseert. Door deze tegenstelling te laten zien, wil ik mensen bewust maken van hun voedselkeuzes en hen voedselvaardiger maken. Dit concept kan ook in serie worden uitgevoerd, waarbij telkens aan de linkerkant een ongezonde keuze staat en aan de rechterkant een gezondere optie, om zo de transitie naar een gezondere eetomgeving visueel te ondersteunen.

Mental health
Opdracht
Een 1 pags-illustratie voor een artikel over de mentale gezondheid van studenten.
Het artikel
A generation in crisis. Waarom hebben zoveel studenten in deze tijd last van mentale gezondheidsklachten? In het artikel haalt psychiatrist aan de Harvard University Health service Doris Lavorici een aantal ideeën aan. Hij schreef 2 korte verhalen en een nieuw boek 'Coping on Campus': Mental Health and the University Student.
Social media
Een van de onderdelen uit het artikel ging over social media - een leven online veroorzaakt stress bij deze generatie. Gen Z is sterk beinvloed door digitale technologie en sociale media, wat leidt tot sociale isolatie, mentale gezondheidsproblemen en een toenmae in zelfdiagnose en medicatiegebruik. De virtuele wereld beinvloedt niet alleen hun gedrag, maar ook hun hersenontwikkeling en wereldbeeld. Sociale media bieden zowel steun als risico's vooral doordat algoritmes emotionele en extreme informatie versterken.
Concept
In mijn illustratie beeld ik de eindeloze cyclus uit waarin je verstrikt raakt door eindeloos scrollen op sociale media. Het toont hoe je steeds dieper wegzakt in een eenzame, afgesloten wereld – alsof je letterlijk opgesloten zit in je smartphone. De buitenwereld vervaagt, terwijl je aandacht volledig wordt opgeslokt door het scherm.

Early Alzheimer
Opdracht
Een illustratie op 1/4 pagina van een gezondheidsrubriek van ingezonden brieven van een vrouwentijdschrift.
Onderwerp
De vraag van de ingezonden brief: Ik ben de laatste tijd zo vergeetachtig. Zou ik vroege Alzheimer kunnen hebben?
Antwoord arts
De arts legt uit dat vergeetachtigheid niet altijd een teken is van Alzheimer of dementie. Het kan normaal zijn naarmate je ouder wordt, zoals het vergeten van namen of sleutels. Vergeetachtigheid kan ook veroorzaakt worden door stress of angst. Het wordt zorgwekkend wanneer je belangrijke herinneringen begint te verliezen, zoals het raken van vertrouwde plaatsen of het niet meer kunnen volgen van aanwijzingen en belangrijke data. Dit kan wijzen op milde cognitieve achteruitgang (MCI), waarbij het geheugen slechter is dan normaal voor je leeftijd, maar nog niet zo ernstig als bij Alzheimer. MCI verhoogt het risico op Alzheimer, maar sommige mensen verbeteren zelfs weer.
Mijn concept
Het vergiet symboliseert vergeetachtigheid, als een visuele metafoor voor het "lekken" van herinneringen, of dat er dingen verloren gaan. Het water dat uit het vergiet komt, vertegenwoordigt de mentale fouten of verwarring die soms optreden bij geheugenproblemen. Ik heb ervoor gekozen om de illustratie luchtig en speels te houden, waardoor het niet te zwaar aanvoelt, maar het toch het gevoel van vergeetachtigheid en de overgang naar mogelijke ernstigere aandoeningen zoals Alzheimer benadrukt. Het zit tussen het alledaagse geheugenverlies en de ernstigere symptomen van Alzheimer in, zonder te veel angst of zorg op te roepen.
Uitvoering
Gouache en oilpastelkrijt op papier.Deze illustratie heb ik handgeschilderd om zowel het water-effect als de schaamte die vaak gepaard gaat met vergeetachtigheid beter weer te geven.

LET'S TALK!
Get in touch at laurencemostart@gmail.com